Omlet ze szparagami i łososiem wędzonym – Active24.com.pl

Omlet ze szparagami i łososiem wędzonym

SKŁADNIKI na 2 PORCJE
1/2 pęczka zielonych szparagów
1 łyżka masła
3 duże jajka
5 łyżek mleka
100 g łososia wędzonego
50 g sera gorgonzola (lub brie, camembert)
kilka pomidorków koktajlowych
świeży koperek

PRZYGOTOWANIE
Szparagi umyć, odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Końców nie wykorzystujemy, natomiast łodyżki należy pokroić ukośnie na ok. 1/2 cm kawałki, główki pozostawić w całości.
Wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować ok. 2 minuty, odcedzić.
W misce roztrzepać widelcem jajka z dodatkiem mleka, soli i pieprzu. Dodać szparagi, łososia pokrojonego na kilka kawałków oraz pokrojoną w kosteczkę gorgonzolę, wszystko wymieszać łyżką.
Na patelni o średnicy dna ok. 24 cm rozprowadzić łyżkę masła, podgrzać je na średnio małym ogniu. Wlać masę jajeczną z dodatkami. Dodać połówki pomidorków koktajlowych (włożyć je w masę rozcięciem do góry).
Ustawić mały ogień, przykryć patelnię pokrywą i podgrzewać aż masa się zetnie przez ok. 5 minut. Alternatywnie – dla jeszcze lepszego efektu – po dwóch minutach podsmażania (bez przykrycia) można też wstawić patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, na około 3 minuty lub do ścięcia się masy.
Gotowy omlet posypać świeżo zmielony pieprzem i udekorować koperkiem.

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com