Nowalijki i ich wpływ na zdrowie

Kto z nas spotkał się z określeniem nowalijki? Czym one są? Krótko mówiąc, nowalijki są to młode, wiosenne warzywa, które ukazują się po raz pierwszy w sezonie. Ale czy są one zdrowe? I jakie warzywa możemy określić tym mianem? A może są sztucznie hodowane, przez co nie warto ich spożywać? Jak wiadomo rośliny mają dużo różnych witamin i minerałów. Po zimie warto zatem uzupełnić braki w naszych organizmach.

Co można uznać za nowalijki?

Zacznijmy od tego, jakie warzywa zaliczamy do nowalijek. Są to: sałata, rzodkiewka, cebula dymka, szczypiorek, ogórki, pomidory, młoda marchew, rzeżucha, nać pietruszki. Są one uprawiane w szklarniach w odpowiednich warunkach. Mają tam zapewnioną odpowiednią wilgotność, światło oraz temperaturę. Nie są narażone na szkodniki czy złe warunki pogodowe, przez co rosną szybko i są dorodne. Nowalijki mają podobną ilość minerałów i witamin do roślin uprawianych na polach. Niestety, szklarniowe plony bywają zdecydowanie mniej smaczne. Zawierają znacznie mniej cukrów oraz substancji zapachowych. Ponadto do ich nawożenia wykorzystuje się bardzo dużo różnych sztucznych nawozów, zawierających związki azotu.

Tlen do organizmu

Rośliny pobierają go tyle, ile się im dostarczy. Nadmiar azotu u ludzi może wywoływać zatrucie oraz w dłuższej perspektywie wpłynąć na szansę rozwoju komórek nowotworowych w organizmie. Kupując nowalijki nie wiemy jednak czy były nadmiernie nawożone czy też i nie. Na młode oraz surowe warzywa powinny uważać osoby cierpiące na alergię, cierpiące na wrzody czy też na zespół jelita nadwrażliwego.

 

Źródło: http://fitness-inspiracje.pl