Czerwone shoothie z buraka i ananasa

SKŁADNIKI na 2 – 3 PORCJE
1 burak średniej wielkości (ugotowany lub świeży)
1/3 świeżego ananasa
1 banan
1 pomarańcza (wyciśnięty sok)
ok. 2 cm kawałek imbiru
1 szklanka zimnej wody*
sok z 1/2 limonki lub cytryny

PRZYGOTOWANIE
Jeśli gotujemy buraka należy go umyć (nie obierać). Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości przez ok. 1 godzinę i 15 minut. Odcedzić, ostudzić i obrać ze skórki.
Buraka ugotowanego lub świeżego pokroić na kawałki i włożyć do pojemnika blendera.
Ananasa umyć i odkroić potrzebą część. Obrać dość grubo ze skórki, tak aby pozostał sam miękki miąższ, odkroić twardy środek. Miąższ pokroić na kawałki i dodać do buraka.
Dodać obranego banana, sok z pomarańczy, obrany i pokrojony na plasterki imbir, wodę oraz sok z limonki lub cytryny. Zmiksować w stojącym blenderze na gładkie smoothie.

WSKAZÓWKI
* wodę można zastąpić sokiem pomarańczowym lub jabłkowym

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com